MODET LEVER VIDARE – till förmån för Sara Danius minnesfond

24 februari18 april 2021
Tidigare utställning

Sara Danius iklädd en av hennes ikoniska knytblusar. Foto: Isabel Rhea Eriksson

MODET LEVER VIDARE är en hyllningsutställning till Sara Danius och modet, i ordets dubbla bemärkelse. Sara Danius hade en stor passion för mode, vilket speglas i hennes stora samling designerplagg och skor som visas för att auktioneras ut på Tradera. Intäkterna går oavkortat till Sara Danius minnesfond. Samtidigt visas en porträttserie med framstående kvinnliga akademiker som hedrar minnet av Sara Danius gärning och hennes mod. Bakom initiativet står Sara Danius familj och Tradera i samarbete med Sven-Harrys Konstmuseum.

Foto: Tradera

Sara Danius (1962–2019) var författare, essäist, professor i litteraturvetenskap och den första kvinnan som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Hon hade dessutom ett passionerat modeintresse – något hon använde för att kommunicera och ta ställning i frågor som jämställdhet och kvinnokamp. Inte minst genom de ikoniska knytblusar som blev hennes signum. Nu får Sara Danius stora samling designerkläder nytt liv genom utställningen Modet lever vidare, på Sven-Harrys Konstmuseum. Platsen är väl vald eftersom Sara Danius var systerdotter till Sven-Harry Karlsson, museets grundare.

Sara Danius och Sven-Harry Karlsson står tillsammans på museets takterrass.
En av Sara Danius ikoniska knutblusar. Foto: Tradera

Inför utställningen kommer en stor samling av Sara Danius designerkläder och skor att auktioneras ut på Tradera. Alla pengar från auktionerna går oavkortat till Sara Danius minnesfond. En fond som startades av hennes familj med syfte att stödja kvinnliga efterföljare inom essäestik och kritik. Auktionerna avslutas den 8 mars på internationella kvinnodagen.

Stina Wirsén, illustration av Sara Danius, 2018
Stina Wirsén, illustration av Sara Danius, 2018.

I en speciellt framtagen porträttserie är akademikerna Hanna Wittrock, Ebba Witt-Brattström, Hannah Akuffo, Danica Kragic Jensfelt, Manush Mirzakhanian, Agneta Stark och Nina Åkestam Wikner fotograferade, iklädda Sara Danius ikoniska designerplagg. Syftet är att uppmärksamma och hylla dessa kvinnors akademiska mod, samt inspirera fler att likt Sara Danius gå sin egen väg. Fotografierna är tagna av Angelina Bergenwall och är en del i utställningen med texter av och om de porträtterade akademikerna.

Porträtt av Danica Kragic Jensfelt. Foto: Angelina Bergenwall
Porträtt av Ebba Witt-Brattström. Foto: Angelina Bergenwall
Porträtt av Hanna Wittrock. Foto: Angelina Bergenwall
Porträtt av Hannah Akuffo. Foto: Angelina Bergenwall
Porträtt av Manush Mirzakhanian. Foto: Angelina Bergenwall
Porträtt av Nina Åkerstam. Foto: Angelina Bergenwall
Porträtt av Agneta Stark. Foto: Angelina Bergenwall