Ett hem för både konst och människor

Sven-Harrys Konstmuseum, ett praktfullt guldhus mitt i Vasaparken ritat av Gert Wingårdh och Anna Höglund, är ett hus fullt av aktiveter: förutom konsthall som presenterar aktuella utställningar och en gedigen konstsamling som visas i Sven-Harrys ”hem” finns här också restaurang, hyreslägenheter och museibutik. Vi har ett brett och varierat utbud av samtida och klassisk konst och strävar konstant efter att utvidga konceptet av vad konst är, genom utställningar, samarbeten och diskussioner, i detta levande hus och hem.

Sven-Harrys Konstmuseum ägs och drivs av en stiftelse som har i syfte att på ett ändamålsenligt sätt främja vetenskaplig forskning inom områdena konstvetenskap, arkitektur och byggnation. 

Vy över skulpturterrassen. I bilden syns konstverket "Fåglarna" av Axel Wallenberg, 1940-tal.
Vy över museet, på toppen syns verket "Bieggaleavga / Vindflagga" av Geir Tore Holm, 2017.

”Vad gör man med en konstsamling när den är komplett? Ger man den till ett museum hamnar den i källaren. Nej, det är bättre att alla får njuta av min konst precis som jag gör."

Sven-Harry Karlsson

Detta var idén som fick Sven-Harry att skapa och finansiera museet, som öppnade 27 mars 2011. Sven-Harrys Konstmuseum är en spektaktulär byggnad med en glänsande mässingsfasad, i mitten av Stockholm. 

Konsthallarna

Våra 400 kvadradmeter konsthall består av tre stora hallar, varav två är på entréplan och en uppe på fjärde våningen. På nedre plan finns även ett mediarum där det visas filmer som kopplar an till våra aktuella utställningar på museet. Regelbundet organiserar vi också filmvisningar och andra event i samband med våra utställningar. 

Vy över skulpturterrassen. I bilden syns konstverket "Flygande häst" av Ulla Kraitz och Gustav Kraitz, 2014.
Vy från utställningshall.

Sven-Harrys hem och samling

På toppen av museet, som kronan på verket, finns en kopia av Sven-Harrys tidigare hem - 1700-tals herrgården Ekholmsnäs som ligger vid Kyrkviken på Lidingö. Hemmet ramas in av en terrass med skulpturer som har en fantastik vy över hela Vasastan. I denna unika hemmiljö kan besökare se en av Sveriges största privata samlingar av nordisk konst, med ett särskilt fokus på konstverk av Carl Fredrik Hill. Samlingen består även av verk av Ernst Josephson, August Strindberg och Helene Schjerfbeck samt verk av mer samtida konstnärer som Sonja Larsson, Dan Wolgers och Ylva Snöfrid. Konsten kompletteras med möbler av Gio Ponti, Åke Axelsson och Georg Haupt, samt mattor av Märta Måås-Fjetterström. Som Sven-Harry säger: "Allt hänger ihop, mattor, möbler, rumsligheten och konsten - det är en helhet och det är så det ska visas."

Vy över Ekholmsnäs gård.

Vill du boka en visning för din grupp eller följa med på någon av våra öppna visningar? Läs mer om våra visningar och se tider här