Samlingen
Efter önskemål av Sven-Harry Karlsson uppfördes en kopia av Ekholmsnäs gård – en 1700-tals herrgård och Sven-Harrys tidigare hem. Han hade där inrett rummen med möbler, mattor och konstverk för att de skulle passa ihop tillsammans. Så när guldhuset i Vasaparken stod inflyttningsklart 2011 var det bara att ställa in allt på samma plats i det nybyggda hemmet på taket.
Samlingen har ett personligt urval av nordisk konst uppbyggd under 35 år av hängivet samlande. Här finns äldre verk som representeras bäst genom Ernst Josephson, August Strindberg, Helene Schjerfbeck och med särskild fokus på Carl Fredrik Hill. Till de samtida förvärven räknas Ylva Snöfrid, Sonja Larsson och Dan Wolgers.
Inredningen är varmt ombonad och stilmedveten med bland andra designikonen Gio Ponti som här samsas med Georg Haupt om utrymmet. På golvet ligger Märta Måås-Fjetterström mattor och hemmet är stilfullt inrett med bekväma sittmöbler av Åke Axelson.
“I min värld har konstnären och betraktaren inre likheter. När jag väljer konst utgår jag från mina egna preferenser. Mitt inre kokar hej vilt, precis som hos Hill, Josephson och Strindberg.”
Sven-Harry Karlsson
Byggnaden har dubbla funktioner – bostäder och kultur – och fungerar separat från varandra med sina skilda entréer från Eastmansvägen. Kronan på taket är en kopia av Sven-Harrys tidigare hem Ekholmsnäs på Lidingö. Ritningen är utförd på Gert Wingårds arkitektkontor i samråd med Sven-Harry själv.
”Det är innehållet – konsten – som gör byggnaden offentlig. Omslaget är bara en annons ”
Anna Höglund / Gert Wingårdhs arkitektkontor
Ytan på fasaden består av samma legering som den svenska 10-kronan. På håll skiner det som ett smyckeskrin, vars främsta uppgift är att skydda sina juveler bakom solida plåtar av metall. Sven-Harry Karlsson, mannen bakom bygg- och bostadföretaget Folkhem, lät uppföra huset 2011. Byggnaden utgör idag ett landmärke mitt i Vasaparken och innehåller hans livslånga intresse för arkitektur och konst.
”Jag ser huset mer som en skulptur där byggnaden dels är en form, dels material. Här ligger hela min drivkraft att sammanföra skönhet och kvalitet i ett bostadsbygge, då kultur och kvalitet är långsiktiga frågor. Vi måste bygga hus som kan hålla i tre hundra år, minst, precis som ett konstverk”
Sven-Harry Karlsson