Björn Abelin

25 augusti22 oktober 2017
Tidigare utställning

Björn Abelin, Don Quijote.

”Det var som att öppna ögonen för första gången. Aldrig hade det visats någonting så skrämmande och underbart. Inget var bekant eller stillastående. Gesterna och stegen var utsträckta och det förlängde tiden. Beskrivningarna av det första mötet med dans är intensiva. Utan kön eller ålder. I ett dansögonblick är alla unga och starka.” Ditte Feuk, författare.

Utställningen "Kuliss" är en fotografisk resa inifrån ett av världens äldsta danskompanier, Kungliga Baletten i Stockholm, ackompanjerad av balettkostymer från Kungl. Operan. Fotografen Björn Abelin och författaren Ditte Feuk skildrar dansarnas vardag under repetitionerna, på turné, i kulisserna, kring premiärer och föreställningar. 

Björn Abelin, Julia and Romeo.
Björn Abelin, bild ur projektet Kuliss, Kungliga baletten.
Björn Abelin (född 1963 i Karlshamn) är bosatt och verksam i Stockholm. Han arbetar med egna projekt i utställnings- och bokform. Parallellt jobbar han som huvudlärare på fotoverksamheten på Folkuniversitet i Stockholm. Tidigare böcker är bl.a. Bläck (Natur & Kultur förlag), Escapes (Journal Publishing) och Lusthus & Långa Höstar (Prisma förlag).

Kungliga Baletten är ett av världens äldsta danskompanier. Den klassiska traditionen lever vidare här tillsammans med neoklassiska verk och nyskapelser.

Med närmare 70 anställda dansare uppdelade på kårdansare, solister och premiärdansare är det också Sveriges största danskompani.

Kompaniet är en ursprunglig del av Kungliga Operan i Stockholm och grundades 1773, samma tidsperiod som övriga Akademier instiftades av bl a Gustav III för att berika Sveriges kultur och rike.

Du kanske också gillar