Tomteparaden

6 oktober 202314 januari 2024
Tidigare utställning

John Bauer, Julbocken, 1912. Foto: Bukowskis

I Tomteparaden får du följa med på jultomtens fantastiska, virvlande färd genom tiderna. Trots en stående inbjudan till en av våra största familjehögtider är det få som känner till denna kulturikons mångkulturella rötter. I en fusion av influenser, religiösa seder och folktro får vi på den föränderliga färden möta ett helgon, julbocken, hjälpsamma nissar, och inte minst den grinige gårdstomten som förvandlade Nils Holgersson till en pyssling.

Historien börjar med helgonet S:t Nikolaus, känd för sin givmildhet. S:t Nikolaus dag firas fortfarande i vissa europeiska länder med att ge gåvor till varandra. Under medeltiden hade enligt tradition S:t Nikolaus en bock-liknande djävulsfigur som följeslagare. Han hölls i kedja för att visa på helgonets makt över djävulen och tros vara en föregångare till vår svenska julbock.

Lars Carlsson, Vila o värme. Foto/bildupphovsrätt: Pictura
Haddon Sundblom, Santa Claus Season's Greetings, 1962. Foto/bildupphovsrätt: The Coca-Cola Company

När holländare emigrerade till USA tog de med sig traditionen runt S:t Nikolaus, på holländska Sinterklaas vilket till slut blev Santa Claus. Den samtida jultomten är bland annat formad av konstnärer och illustratörer, men även av företag som Coca-Cola och Walt Disney. I Skandinavien har folktrons gårdstomte existerat parallellt med jultomten. Denna vresige och kärva gårdsväktare har bland annat tolkats av Selma Lagerlöf och Viktor Rydberg. Genom Jenny Nyströms folkkära julbilder och kommersialiseringen av julen, förvandlades bondesamhällets gårdstomte till en vänlig tomtenisse som idag är en självklar del av julen.

Elsa Beskow, förlaga till jultidningen jultomten, 1898. Foto: Bukowskis
John Bauer, Julbocken, 1911.

Bilden av tomten förändras ständigt och har tolkats av otaliga konstnärer och författare i böcker, jultidningar och julkort. I Tomteparaden möter vi några av våra mest folkkära konstnärer som Elsa Beskow, Carl Larsson, John Bauer, Jenny Nyström, Haddon Sundblom och Per Åhlin. I utställningen lyfts även de folkliga och omåttligt populära motiven av konstnärer som Lars Carlsson och Anders Olsson fram. Deras erkännande som konstnärer uteblev men de reproducerade motiven har format vår bild av jultomten.

Välkommen till Tomteparaden – tomtens resa genom tiderna!

Arne Högsander gårdstomten-i-selma-lagerlöf-nils-holgerssons-underbara-resa-genom-sverig