Swedish Art: Now!

20 april6 juni 2016
Tidigare utställning

Utställningen, som inleder Stockholm Art Week 2016 har som ambition att presentera de mest relevanta konstnärskap som etablerats de senaste fem åren. Flera verk har aldrig visats för en svensk publik tidigare som ett nyare verk av Nathalie Djurberg och en platsspecifik målning av Emanuel Röhss. Andra är speciellt utformade som en rumslig installation av Nanna Nordström och en intervention av Cajsa von Zeipel i Sven-Harrys ”hem” på taket. I mediarummet visas ett generöst program av den främsta videokonsten med bl.a. Lina Selander och Meriç Algün Ringborg.

I samband med utställningen kommer det att genomföras tre stycken performance av Dimen Abdulla, Éva Mag och Roger von Reybekiel. 

Lina Selander, Silphium (stillbild), 2014.
Sara-Vide Ericson, Totems, 2015. Foto: Galleri Magnus Karlsson

– "Swedish Art: Now! vill föra fram, visualisera och förtydliga vad, vem och vilka som utgör den svenska samtida konstscenen. Men även ställa frågan hur den svenska samtidskonsten förhåller sig till kreativa uttryck som design, mode, teknologi och mat. Finns det ett svenskt konst-under? Vilken är deras plattform?" säger Michael Elmenbeck.

– "Konstnärerna vi får möta på Sven-Harrys Konstmuseum kan vara födda i Sverige men ha sin verksamhet internationellt, eller ha ett annat ursprung men arbeta lokalt. Tillsammans skapar de en globaliserad svensk konstscen där de tendenser vi ser på den internationella konstscenen är väl representerade", säger gästcurator Oscar Carlson.

Jim Thorell. Foto: Carl Henrik Tillberg
Klara Lidén, utan titel, 2010. Foto: Galerie NEU

Initiativtagare till utställningen är Michael Elmenbeck (tidigare gästcurator till ”Svenskt Mode: 2000-2015”, grundare kulturmagasinet BON samt utställningsansvarig för galleri C F HILL i Stockholm). Gästcurator för utställningen är Oscar Carlson (konstnärlig ledare för galleriet Issues, skribent och konstnär samt ena halvan av konstpodden Danielsson & Carlson). 

Cajsa von Zeipel, installation i Sven-Harrys "hem" och museets konstsamling med verken Nine Inch Exit / Sometimes I buy things so that no one else gets it, 2014/2015.
Emanuel Röhss, Audience (and all colors of my pintings), 2012.
Nathalie Djurberg och Hans Berg, A Thief Caught in the Act (Baby Blue Owl), 2015.
Linnea Sjöberg, The Remains of a Business, 2015-2016.
Nanna Nordström, utan titel, 2016 och Ida Persson, Apparat 7, 8, 9, ur serie 2, 2012.

Du kanske också gillar