Kraftverk – hantverk i en ny tid

5 oktober 202222 januari 2023
Tidigare utställning

Sprakande färger hos floristen, hos yxmakaren doftar det av trä och metall och hos tatueraren hörs nålens surr. Under hösten slår det gnistor om Sven-Harrys Konstmuseum när hantverkare från 10 olika yrken bokstavligen flyttar in med utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid. Besökarna välkomnas in i deras (tillfälliga) verkstäder på museet för att få uppleva kraften och känslan i modernt svenskt hantverk. Ett hantverk som för vidare traditioner men som samtidigt är fast förankrat i sin samtid.
Utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid är ett samarbete med anrika Stockholms Hantverksförening som fyller 175 år i år. Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse, dess känsla och alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv och om ett unikt yrkeskunnande. Besökaren kommer att få se, känna, lukta, lyssna och smaka när de dyker in i hantverkarnas olika världar.

I utställningen presenteras yxmakare, tatuerare, florist, skräddare, tapetmakare, illustratör, papperskreatör, muralmålare, skomakare och dockmakare – alla hantverkare som på olika sätt för traditionen vidare.

Alla medverkande hantverkare i utställningen
Yxmakare: Julia Kalthoff
Tatuerare: Sofie Needles, Ronny Hill
Florist: Atelier Fleur, Jill Windahl, Johanna Larsson
Skräddare: Remake, Marie Teike, Andreas Mehrstedt
Tapetmakare: Mats Qwarfordt, Sara Lundström
Illustratör: Erica Jacobson
Papperskreatör: Sofia Vusir Jansson
Muralmålare: Sthlm Murals
Skomakare: Matilda Sandström, Younés Othman
Dockmakare: Arne Högsander

Om Stockholms Hantverksförening
Stockholms Hantverksförening bildades år 1847 som en manifestation för hantverkets betydelse i det moderna samhället och för hur huvudstaden och dess hantverkare lever i symbios. I 175 år har Stockholms Hantverksförening verkat för ett Stockholm i utveckling. Med sin hantverksskicklighet har medlemmarna byggt Stockholm till den vackra stad den är. I dag är föreningens arbete minst lika betydelsefullt. I Stockholms Hantverksförening samlas fler än 300 olika hantverksyrken och inom föreningens egen skola Hantverksakademin utbildas hantverkare i ett 80-tal yrken.

Du kanske också gillar