Axel Sjöberg

10 december 201612 februari 2017
Tidigare utställning

Axel Sjöberg, Fjällandskap, Ovädersmoln, 1920.

"Sammanfattningsvis en mycket sevärd utställning av Axel Sjöbergs verk. Målningarna utstrålar en direkthet och friskhet som åtminstone får mig att omedelbart tänka på Sven X-et Erixsons och Olle Olssons verk, kongenialt, mustigt och lättillgängligt."
   - Lars Epstein, DN

Axel Sjöberg skildrade livet och människans roll i skärgården genom måleri och foto. Axel Sjöberg tillbringade stora delar av sitt liv i Stockholms skärgård. Först på Långviksskär där han, under en tid, var granne och vän med kollegan Bruno Liljefors som ägde och verkade på Bullerön. När Sjöberg, på 1920-talet, lämnade Långviksskär blev Sandhamn hans fasta punkt fram till hans bortgång. Hans måleri är en både inkännande och storslagen skildring av fiskeböndernas strävsamma liv vid tiden omkring 1900.

Axel Sjöberg, Fisken väges upp, 1919.
Axel Sjöberg, Notdragning i Stockholms skärgård, 1915. Foto: Anna Danielsson / Nationalmuseum

Sjöbergs måleri har sina rötter i Konstnärsförbundet där han hade Karl Nordström som vän och mentor. Emellertid var Sjöberg en generation yngre än de ursprungliga medlemmarna av förbundet och han kom att verka i en brytningstid där mötet med både Edvard Munch och Paul Gauguin blev betydelsefullt för honom. Vid sidan av det stort upplagda måleriet utvecklade han, med åren, ett finstämt akvarellmåleri som registrerade det ständigt skiftande skärgårdslandskapet.

Axel Sjöberg, Glöd - Långviksskär, 1898.
Axel Sjöberg, Sälbådan, 1899. Foto: Hossein Shatlou / Göteborgs Konstmuseum

Axel Sjöberg stipendiet

Sedan 1986 har Axel Sjöbergs hus på Långviksskär omvandlats till bostad för Skärgårdsstiftelsens Axel Sjöberg-stipendiater. Stipendiet delas varje år ut till konstnärer, författare eller fotografer och som verkar i Sjöbergs anda. I samband med pågående utställningen visas verk av konstnärerna Martin Karlsson Tebus, Ulrika Sparre och Frida Tebus, samtliga stipendiater 2016. De har på olika sätt genom sin stipendievistelsen på Långviksskär studerat platsens natur, kultur, historia och samtid.

Utställningen är producerad av Sven-Harrys Konstmuseum i samverkan med gästcurator Olle Granath.

Verk av Frida Tebus, en av Axel Sjöberg stipendiaterna.
Verk av Ulrika Sparre, en av Axel Sjöberg stipendiaterna.
Verk av Martin Karlsson Tebus, en av Axel Sjöberg stipendiaterna.

Du kanske också gillar