Another Language av Mårten Lange

29 november 201831 mars 2019
Tidigare utställning

Mårten Lange, Whirlpool, från serien Another Language, 2012.

Konstnären Mårten Lange tog den 29 november emot stipendium på 100 000 kr från Byggmästare Sven-Harrys Konst- och Bostadsstiftelse som äger och förvaltar Sven-Harrys Konstmuseum.

2017 års stipendium tilldelas Mårten Lange med motiveringen:
Mårten Lange hjälper vår blick att se. I svartvitt kan vi, genom Langes böcker, bilder och utställningar, möta markens vardaglighet, det urbanas söndriga spår eller några duvors blick och dräkt - och allt blir till visuell poesi. Mårten Langes fotografier är stillsamma betraktelser av världen, mycket känsligt skådade och hantverksmässigt briljanta.

Lange (f. 1984, Göteborg) är en konstnär som arbetar med fotografi som uttrycksform. Han har publicerat flertalet fotoböcker, både med internationella förlag och på egen hand. Hans verk har ställts ut runtom i världen, senast i år på Kunsthalle i Hamburg och just nu i Modernautställningen 2018 på Moderna Museet i Stockholm, där ett 40-tal konstnärer som på olika sätt är knutna till den svenska konstscenen medverkar. Lange har studerat vid Högskolan för Fotografi i Göteborg och vid The University for the Creative Arts i Farnham, Storbritannien.

På Sven-Harrys Konstmuseum visas ett 14 verk ur serien Antoher Language till och med 17 februari 2019. Another Language är ett verk från 2012 som består av 59 fotografier av olika naturfenomen. Bilderna berättar om människans drift att förstå världen genom att katalogisera och systematisera naturen och om hur fotografiet kan användas till just det. Fotografierna publicerades i boken, The Mechanism (2012, MACK, London) och har ställts ut bland annat i Oslo, Berlin och Tokyo. 

Mårten Lange, Citizen #17, från serien Citizen, 2015.
Mårten Lange, Billboard workers, från serien The Mechanism, 2017.