Anders Zorn
29 april—13 augusti 2017
Tidigare utställning
29 april—13 augusti 2017
Zorns liv är som en saga, en lottlös gosse som växte upp under enkla förhållanden. Han var utomäktenskaplig son till morakullan Grudd Anna Andersdotter och den tyske bryggarmästaren Leonard Zorn. Genom hårt arbete och en gudomlig begåvning nådde han ära och berömmelse.
Efter studier vid Konstakademien i Stockholm (1875-1881) reste Zorn via London och Paris till Spanien. Det blev början till hans lysande konstnärsbana som kom att gå i resandets tecken. Efter sex månader i södern följde närmare fyra år i London. 1886 befann han sig med hustrun Emma (född Lamm) på bröllopsresa i Konstantinopel där han bland annat utförde akvarellen Kaikroddare III som ingår i utställningen.
Året 1888-1896 hade paret fast adress i Paris, en tid under vilken Zorn rönte stora framgångar. På Världsutställningen i Paris 1889 vann han guldmedalj och hedrades med den franska orden Hederslegionen. På Världsutställningen i Paris 1900 vann han Grand Prix både som etsare och målare.
I Amerika, dit Zorn reste sju gånger mellan 1893-1911, var det som porträttmålare han blev särskilt berömd. Där målade han över hundra porträtt av bankirer, politiker och industrimagnater som var villiga att betala enorma belopp för att låta sig, sina fruar och barn avporträtteras. Zorns totala porträttproduktion blev stor – omkring 550 porträtt. 1896 var Zorngården nästan färdigställd och Anders och Emma Zorn bosatte sig i Sverige.
Zorn var en stor penselvirtuos och behärskade både akvarell och olja med samma bravur. Idag förknippas Zorns namn kanske främst med folklivsskildringar från Dalarna, målningar av badande kvinnor i skärgårdsmiljöer och skimrande avbildningar av vatten. Under sin karriär utförde Zorn 290 etsningar. Somliga återgår på målningar han utfört, andra på tecknade förlagor och några få på fotografier.
Denna utställning har tillkommit i samarbete med Zornmuseet i Mora som generöst delat med sig av sina rika samlingar. Sven-Harrys Konstmuseum tackar också Prins Eugens Waldemarsudde, Göteborgs Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum och alla privata långivare. MTAB har sponsrat transporterna av verken.