Det ingen vill se – Dick Bengtsson
3 april—14 september 2025
Aktuell utställning

Dick Bengtsson (1936–1989) är en av de mest särpräglade gestalterna i svensk konsthistoria – en unik röst vars konst spränger gränser och lämnar få oberörda.
Under våren och sommaren 2025 visar Sven-Harrys Konstmuseum Dick Bengtssons 60- och 70-tal i utställningen Det ingen vill se. Det är drygt 20 år sedan en större utställning med Dick Bengtsson visades och nu är det alltså dags för en ny generation besökare att få uppleva hans unika konstnärskap.
”Det är med stolthet vi bjuder in besökare att upptäcka Dick Bengtsson och hans värld. Dick Bengtsson, en konstnärernas konstnär, var en mästare på att dölja skarpa samhällskommentarer bakom en till synes oskyldig yta. Hans konst leker med symboler, skapar osäkerhet och tvingar betraktaren att ifrågasätta det självklara – ett obekvämt men nödvändigt seende”
- Dragana Kusoffsky Maksimovic, museichef, Sven-Harrys Konstmuseum.
Bengtsson använde sig ofta av starkt laddade symboler, som hakkors, vilket gav hans verk en politisk och provocerande dimension. Hans intention var inte att uttrycka nazistiska sympatier, utan snarare att ifrågasätta symbolernas makt och hur vi tolkar dem. Hans verk utmanar betraktaren att se bortom det bekväma, att konfrontera det som skaver och ifrågasätta det vi tar för givet.
”Jag spelar ut tecken mot en målad verklighet och då uppstår ett irrationellt möte som i sig skapar en betydelse. Det är betraktaren själv som skapar den betydelsen.”
– Dick Bengtsson
Bengtssons arbetsmetod var både noggrant planerad och okonventionell. Hans motiv hämtades ofta från uppslagsverk och tidningar, som han kalkerade på millimeterrutat papper innan de fördes över till pannå eller duk. Denna metodiska precision förstärkte verkens inneboende motsägelsefullhet, där det välbekanta krockade med det oväntade. Ibland bearbetade han färdiga målningar med ett strykjärn innan de slutligen lackades, en gest som symboliskt åldrade verken samtidigt som den skyddade dem.
Som autodidakt följde Bengtsson inga givna ramar eller traditionella konstnärliga normer. Under många år arbetade han utan en fast ateljé, i stället utvecklade han sitt bildspråk i sitt hem. Detta skapade en konstnärlig frihet som gjorde hans verk både personliga och gåtfulla. Bengtsson var sparsam med att förklara sina verk, vilket har bidragit till deras mystik och förmåga att väcka frågor snarare än att ge svar.
Denna utställning samlar några av Bengtssons mest ikoniska verk från 60- och 70-talet, och ger oss en fördjupad inblick i hans konstnärskap. Hans verk, fyllda med symbolik och tvetydiga budskap, tvingar oss att ställa frågor om det vi ser och om vår egen plats i världen. Genom att konfrontera de dolda och ofta obehagliga aspekterna av vår samtid, uppmanar Bengtsson oss att reflektera över de allvarliga utmaningar vi står inför idag – och att kanske också se oss själva ur ett nytt perspektiv