Föredrag och frukost: Fanny Churberg – Rebell & Mademoiselle enligt dåtidens press

14 augusti 2024

kl. 9.00-10.00

Konstvetaren och bibliotekarien, Anna-Lena Jönsson, är en av författarna till boken Rebeller och Mademoiseller. Boken lyfter hur kvinnliga sekelskiftskonstnärer, som Emma Toll, Tyra Kleen och Märta Rudbeck, trots aktivt konstnärskap fallit i glömska – eller till och med medvetet ignorerats. De tre normbrytande konstnärerna gick emot samhällets förväntningar genom att utbilda sig till konstnärer och försöka försörja sig på sin konst. Likheterna med finska landskapsmålaren Fanny Churberg är slående.

Anna-Lena undersöker hur nordiska, kvinnliga konstnärer presenterades i dåtidens dagspress. Kan man med dagens blick uttyda något nytt om mottagandet och genom det förtydliga kvinnornas plats i konsthistorieskrivningen?

Utgångspunkten är Emma Tolls liv och verk, och det finns fler exempel på kvinnliga konstnärer födda på 1840-talet att lyfta fram, inte minst Fanny Churberg. Med hjälp av vår utställningskatalog, Carl Fredrik Hill & Fanny Churberg – mot ett nytt landskap, och dagstidningar från tiden lyfter Anna-Lena fram en bild av Churbergs generation, de kvinnor som gick i bräschen redan i 1870-talets konstscen.

30 minuter föredrag + kaffe och smörgås, som ingår i priset, serveras i Bistro Gulds bakficka efter föredraget i museibutiken.

Biljetter köper du via Tickster
Pris: 130 kr (50 kr för frukost med årskort)
Boken finns till rabatterat pris under morgonen.    

Porträtt Fanny Churberg
Porträtt av Fanny Churberg (bilden är beskuren). Foto: Nationalbibliotekets Kansalliskirjasto samlingar.